Klarna AB-svindel - hva er det og hvordan beskytte deg mot det?

 

Kilde: nordvpn (Danmark -oversatt fra dansk)

Nettsvindel foregår i alle tenkelige former og finner alltid nye måter å utfolde seg på. Når nye nettfenomener dukker opp, kan du være sikker på at nettkriminelle er i hælene på dem for å tjene på situasjonen. 
I det siste har det vært en økende nettkriminell interesse for den populære betalingstjenesten Klarna. Her tar vi en titt på den voksende Klarna AB-svindelen og kaster lys over hvordan du unngår å gå i fellen i utgangspunktet.

Hva er Klarna AB-svindel?

Klarna AB er en svensk online betalingsløsning som har opplevd stor popularitet blant danske og nordiske forbrukere de siste årene. Klarna er ikke en betalingsløsning som alle andre, da tjenesten kan tilby kjøp på kreditt i et bredt spekter av nettbutikker på internett.

Klarna tilbyr forbrukerne en såkalt «kjøp nå, betal senere» (BNPL-tjeneste), som har blitt spesielt populær fordi forbrukeren kan dele avdraget i for eksempel fire avdrag. Muligheten til å kunne kjøpe et produkt på nett og betale senere appellerer til mange danske forbrukere. Men dessverre gjelder dette også et stort antall nettkriminelle som lever av nettsvindel.

Ulike typer Klarna AB-svindel

En Klarna AB-svindel kan ta mange opptredener. Som sådan er det ikke en spesielt typisk Klarna AB-svindel. Snarere er det et stort antall forskjellige svindel som bruker ulike nettkriminelle metoder. Her tar vi en titt på de viktigste typene Klarna-svindel.

  • Phishing-svindel: Nettkriminelle som utnytter Klarna som utgangspunkt for svindelen sin, benytter seg ofte av såkalte phishing-angrep. Her utgir nettkriminelle seg for å være fra Klarna ved å sende e-poster som imiterer de offisielle e-postene fra tjenesten. Oppdraget her er å få deg til å klikke på en infisert lenke i den aktuelle e-posten, som du tror er fra den offisielle kilden.
  • Klarna via smishing: Svindel kan også skje via tekstmelding. Her er ideen bak angrepet identisk med phishing-e-poster. De sendes slik at du tror at det er en ekte melding fra Klarna, som du da må reagere på ved å klikke på en lenke i meldingen.
  • Klarna-svindel via falske nettsteder: En annen utspekulert svindel med Klarna er falske nettsteder. I dag kan nettkriminelle etterligne offisielle nettsteder i en slik grad at det kan være vanskelig å se forskjell i begynnelsen. Noen blir lurt til å klikke på infiserte lenker, bruke falske betalingslenker eller oppgi sensitive personopplysninger fordi de tror de navigerer på Klarnas offisielle nettside.

Det er ingen tvil om at Klarna har blitt et yndet mål for nettkriminelle over hele verden. Dette skyldes nettopp den økende populariteten til betalingstjenesten og det faktum at den er enkel å få tilgang til og bruke. Det er ingen umiddelbare kostnader forbundet med å bruke Klarna – dette kan føre til at mange brukere er litt mildere med sin personlige informasjon.

Hvordan vet du om du har falt for en Klarna AB-svindel?

Nettkriminelle bruker mange forskjellige verktøy når det kommer til Klarna-svindel. Derfor betyr dette også at en Klarna AB-svindel kan ha vidt forskjellige former. For bedre å beskytte deg mot svindelen er det derfor lurt å kjenne til de forskjellige måtene Klarna-svindlere prøver å lure deg på.

  • Uoppfordrede meldinger: Klarna AB-svindel kan komme i form av falske Klarna-e-poster, tekstmeldinger eller via meldinger på sosiale medier. Her vil du vanligvis bli bedt om å oppgi personlig informasjon eller klikke på spesifikke lenker.
  • Forespørsel om informasjonsdeling: Du kan også motta en forespørsel om å oppgi bankopplysninger eller andre sensitive data eller til og med passord for portaler. En offisiell Klarna-melding vil aldri be deg om å dele slik informasjon.
  • Uventede betalingsvarsler: Hvis du får et varsel om at du må betale for et produkt eller en Klarna-tjeneste som du ikke har bestilt, er det ofte svindel.
  • Falske Klarna-nettsteder: Du kan også bli presentert for nettsteder som imiterer Klarnas offisielle nettsted. I stedet er de falske nettsteder som prøver å lure deg til å avsløre verdifulle data. Sjekk en gang til om det faktisk er Klarnas offisielle nettside.
  • Mistenkelige betalingsforespørsler: Du kan også bli bedt om å foreta betalinger utenfor Klarna via eksterne betalingstjenester. Klarna vil alltid benytte seg av sine offisielle kanaler.
  • Stavefeil og merkelig språk: Et annet tegn på at det er en svindler er hvis meldingen din eller det aktuelle nettstedet er fullt av stavefeil. Det kan også være at det er skrevet på et fremmed språk, der de danske uttrykkene virker feil. Du kan til og med se at det er en maskinoversettelse fra et annet språk.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vi eldre har behov for å være digitale – men trenger kurs og veiledning

Nye funn om eldre: –⁠ Over­raskende med så store utslag (kilde: VG)

Kort fortalt: Hva er KI?