Gratis musikk: Spotify

 


Spotify gir tilgang til et enormt musikkbibliotek og mengder av podkaster og lydbøker helt gratis – så lenge du tåler litt reklame. Vi forklarer hvordan du får mest mulig glede av Spotify.

Av Martin Lorentsen Komputer for alle

Siden starten i 2008 har den svenske strømmetjenesten Spotify for alvor endret hvordan vi lytter til musikk.

Mens du tidligere måtte bla gjennom cd eller vinylsamlingen for å finne albumet med nøyaktig det sporet du var ute etter, har du nesten bokstavelig talt all verdens musikk for hånden med Spotify.

Det gjelder uansett hvor du befinner deg, så lenge du har tilgang til internett. På Spotify-serverne finnes det i dag over 100 millioner musikkspor og seks millioner podkaster klare til lytting.

Derfor er det heller ikke så merkelig at tjenesten i dag er en av verdens mest brukte til avspilling av musikk, med flere enn 615 millioner registrerte brukere. Og det koster i utgangspunktet kroner null – hvis du betaler ved å lytte til reklame.

Ditt personlige musikkbibliotek

En annen fordel ved Spotify er at plattformen tilbyr langt mer enn musikk. Du får nemlig en rekke muligheter for å tilpasse tjenesten etter dine preferanser.

Du kan lage egne spillelister, der du kan legge til alt du vil. Det kan for eksempel være en spilleliste med favorittmusikken din fra 60-tallet.

Du velger selv hvor omfattende listene skal være, og det er ingen begrensninger på hva som kan legges til, så lenge det finnes på Spotify. Du kan også fylle spillelistene med annet enn musikk. Spotify har et stort utvalg av podkaster og lydbøker i alle tenkelige sjangrer.

Det er mulig å få et varsel hver gang det kommer en ny episode av en podkast du abonnerer på, og du kan laste ned podkastene, slik at du kan lytte også når du ikke er på nett.

Pc-programmet Spotify

Spotify kan lastes ned som et pcprogram fra nettsiden vår. Reklame versjonen av tjenesten koster ingenting. Du må bare opprette en brukerkonto for å komme i gang med å lytte til musikk og lage spillelister.

Du kan også abonnere på betalingsversjonen, som med Tidal, Netflix og andre strømmetjenester. Da får du blant annet bedre lyd og slipper å bruke tid på reklame.

Innholdet er det samme i den kostnadsfrie versjonen som i betalingsversjonen. Du kan lytte til like mye musikk, podkaster og lydbøker, men fordi det er gratis, må du altså tåle å bli avbrutt av reklame en gang imellom.

Det er også begrensninger på flere funksjoner i reklameversjonen.

For de fleste vil den likevel være god nok, men skulle du bli lei av reklamen, så kan du prøve Premium-versjonen gratis i tre måneder.

I veiledningen under viser vi hvordan du oppretter en konto på Spotify, lager dine egne spillelister og hvordan du får mest mulig glede av tjenesten.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vi eldre har behov for å være digitale – men trenger kurs og veiledning

Nye funn om eldre: –⁠ Over­raskende med så store utslag (kilde: VG)

Kort fortalt: Hva er KI?