Hvordan sjekke om mobilen er overvåket

 Kilde: spygadgets.no


Hvordan kan jeg finne ut om min mobil er hacket?

Hvis du mistenker om at du er offer for mobilovervåking kan du ta en titt på artikkelen under. I denne artikkelen vil vi forklare deg hvilke tegn du burde være på utkikk etter om du mistenker mobilavlytting, og hvilke steg du kan ta for å bekjempe mobilavlytting, og hvordan vi kan hjelpe deg med å fjerne eventuelt avlyttingsutstyr og programvare for avlytting.

Hvis du lurer på om mobilen din er blitt hacket av noen utenforstående som bruker programvare for å spionere på deg, dine vaner og din mobilbruk, finnes det flere tegn som du burde se etter. Når du har den riktige kunnskapen er det mulig å avsløre mobilavlytting.

Det finnes mange avanserte programmer som muliggjør mobil avlytting og spionasje på ditt privatliv via mobilen

Programvare for overvåking av mobiltelefoner er blitt meget populær, siden det er lovlig å bruke dem for å holde orden og ettersyn med barnas mobilbruk, og gir folk ekstra oversikt over hva barn eller pleietrengende eldre driver med, hvor de er, og hvem de er i kontakt med. Du kan også overvåke din egen telefon for å forhindre misbruk fra andre. Men der slutter lovligheten av mobilavlytting og overvåking.

Hvem som hest kan skaffe seg skjulte programvarer til avlytting av mobiltelefon på nettet og diverse spyshop. Med dagens moderne teknologi finnes det mange muligheter for å krenke andres privatliv. Lovlig brukt programvare for overvåking er gjerne enkel å finne på telefonen, men det finnes også skjult programvare for avlytting, når programmet kjøres i skjult modus (stealth mode).

Bruksområdene for slik skjult overvåking er gjerne oversikt over hva en partner driver med, spionasje på kjæresten hvis man er sjalu eller mistenker utroskap. Slik spionasjeverktøy kan gi en ganske god oversikt over hva en mulig utro mann eller en utro kone driver med, eller de kan brukes til å spionere på forretningspartnere og til å avlytte deres samtaler, meldinger og bilder.

Tegn på telefonavlytting. Hvordan merke avlytting av mobilen?

Det kan være vanskelig å oppdage om en mobiltelefon blir avlyttet, men her er noen tegn som kan indikere at det skjer:

  1. Merkelig enhetsoppførsel: Det første som du kan legge merke til når telefonen er overvåket er merkelige glipper i telefonens eller nettbrettets oppførsel. Om det lyser opp, når det ikke er i bruk, eller lager lyder på tilfeldige tidspunkt, eller om apparatet slår seg av avseg selv, kan dette være tegn på at din mobil er avlyttet.

  2. Rask reduksjon i batterilevetid: Om du legger merke til at mobilen eller nettbrettet plutselig må lades langt oftere, selv om du bruker den like mye som ellers, så er dett noe å legge merke til om trenden vedvarer. Spionprogrammer og avlyttingsutstyr fører ofte til økt forbruk av batteri-strømmen.
  1. Du har mottatt merkelige tekstmeldinger: Ett annet tegn på at mobilen din blir avlyttet er at du mottar merkelige tekstmeldinger. Disse tekstmeldingene kan inneholde tilfeldige tallrekker, symboler og bokstaver. Mange spionasjeprogrammer fungerer ved å sende kodede meldinger til din mobil, eller fra din mobil. Noen ganger skjer det feil her, og du kan motta en merkelig SMS. Dette er en god indikator på at noen spionerer på din telefon.
  1. Merkverdig økning i databruk: Om du uten noen annen forklaring plutselig bruker mer roaming data når du er ute, eller om det sendes mer data enn vanlig er dette en god indikator på at et fremmed program bruker båndbredden til telefonen din, men dette er ikke 100 %. Et bra spionprogram øker ikke databruken betraktelig. Om du mistenker at din mobiltelefon bruker mye data, kan du installere Data Usage appen fra Apple Store til iPhone, eller My Data Manager appen i Play Store til Android.
  1. Uvanlige lyder eller samtaleforstyrrelser: Hvis du hører uvanlige lyder som klikkelyder, ekko eller forstyrrelser mens du snakker i telefonen, kan det være et tegn på at telefonen din blir avlyttet.

  2. Telefonen blir varm: Hvis telefonen din blir varm selv om du ikke bruker den mye, kan det også være et tegn på at det kjører et program i bakgrunnen som overvåker telefonen din.

  3. Uvanlige applikasjoner: Hvis du ser uvanlige applikasjoner på telefonen din som du ikke har installert selv eller som du ikke kan avinstallere, kan det også være et tegn på at telefonen din blir overvåket.

Hvordan finne ut om telefonen er avlyttet

Hvordan sjekke om mobilen er overvåket eller avlyttet? Det finnes en god del små detaljer som kan fortelle deg om din mobil blir overvåket, eller om noen har installert programvare på telefonen din, som gir dem tilgang til eventuelt å avlytte dine telefonsamtaler, laste ned bilder som du har tatt eller aktivere ditt kamera, så vel som at de kan spore dine aktiviteter ved hjelp av full tilgang på din telefons funksjoner.

Location Services, Mobildata og Wi-Fi: Om du vil gjennomføre en enkel test på egen hånd kan det anbefales at du skrur av location services, mobildata og Wi-Fi. Om disse igjen aktiveres uten at du har slått dem på, er dette et sikkert tegn på mobilovervåking. Disse avlyttingsprogrammene (Spyware) er nemlig avhengig av disse komponentene for å fungere, og er gjerne programmerte for å slå dem på igjen.

Som omtalt tidligere, det finnes veldig avanserte avlyttingsprogramvarer som kan installeres i hvilken som helst mobiltelefon. De får tilgang til mikrofon, kamera og alle informasjoner, og de kan gjøre hårreisende ting i telefon bl.a. lydopptak, romavlytting, tar bilder, sender SMS til andre folk, osv. Sånne spionprogramvarer er veldig smarte og dyktige å skjule seg. De er nesten umulig å oppdages bare ved å søke i installerte app-er. Men det finnes verktøy som kan hjelpe deg på veien til å finne ut om mobilen din har fått på seg noen avlyttingsprogram. Det finnes avansert detektor som kan varsle om en mobiltelefon har eventuell en spion-app. En spion-app sender ut informasjoner fra mobilen, og aktivere kamera for å ta bilder fra omgivelse eller slå på mikrofon for å avlytte i rom selv om mobilens skjerm er av og befinner seg i standby. Spion-appens evne til å misbruke mobiltelefonen som et skjult kamera og avlyttingsenhet representerer en alvorlig trussel mot personvernet. Det er derfor viktig å være oppmerksom på tillatelsene en app ber om ved installasjon, og å holde mobilens operativsystem og sikkerhetsprogramvare oppdatert for å beskytte seg mot slike inngrep.

Den som du kan bruke, er denne RF detektoren som kan varsle når mobilen sender/mottar noen. Du må slå av skjermen slik at mobilen går i hvilemodus, mens WiFi eller mobildata er aktivert. Deretter legger du RF-Prortect detektoren ved siden av mobilen. Når detektoren får utslag uten noen grunn, er det en indikasjon at mobilen er aktiv. Du må bruke detektoren flere ganger og i flere timer om gangen for å få kjenne troverdig indikasjon. Hvis det er tilfellet, anbefales å tilbakestille telefonen din til fabrikkinnstillingene, som vil fjerne eventuelle spionprogrammer som kan være installert.


Denne detektoren kan avsløre mobilavlytting

Kan jeg beskytte min mobiltelefon mot avlytting, overvåking og sporing?

Mikrofonen til mobiltefon er sårbareste, når det gjelder spionprogrammer. Når noen har hacket seg inn i din mobiltelefon, kan han/hun få tilgang til mobilens mikrofon, og kan avlytte deg og dine omgivelser, selv om mobilen er i standby.

Det fins spesial mobiltasker kjent som blokkeringspose, også kjent som en "Faraday-veske". Den er laget av spesielle materialer som kan blokkere signaler som sendes eller mottas av en mobiltelefon. Disse veskene brukes vanligvis til å hindre at signalene fra mobiltelefonen når frem til omgivelsene og dermed hindre at mobiltelefonen kan spores eller overvåkes av andre. Signal blokkeringsvesker kan også brukes til å beskytte mobiltelefonen mot hackere som prøver å få tilgang til enheten din gjennom trådløse nettverk eller Bluetooth-tilkoblinger.

Når mobiltelefonen er plassert i vesken og lukket, vil signalene fra mobiltelefonen ikke kunne nå frem til omgivelsene utenfor vesken, og omvendt vil heller ikke signalene fra omgivelsene kunne nå mobiltelefonen.

Du kan avskjerme din mobiltelefon mot alle signaler inn og ut. Sånne mobiltasker vil beskytte mobiltelefoner mot hacking, avlytting og sporing, siden tasken blokkerer alle kommunikasjoner som skjer via mobildata, WiFi eller mobilnett. Når mobiltelfon skrues på, vil den koble seg til teleoperatør sin mobilnettverk, så blir aktuell telefons lokasjon synlig hos teleoperatør. Sånne mobiltasker blokkerer mobilnettverk inn og ut som om mobilen er avslått. Når du skruer på mobilen, vil den også koble seg til 4G eller et WiFi-nettverk. Når mobilen har Internett-tilgang, får spionprogramvare mulighet til å sende ut sensitive informasjoner. Denne typen mobiltaske er kraftig og effektiv, men det er også verdt å merke seg at hvis du bruker en signal blokkeringsveske, vil mobiltelefonen din ikke kunne motta anrop, tekstmeldinger eller andre varsler mens den er i posen, så det er viktig å være klar over dette før du bruker en.


Denne vesken kan beskytte mobiltelefoner mot avlytting og sporing

Det finnes en del steg som kan tas for å beskytte deg mot hacking av mobilen din. Selv om det kan være vanskelig å merke eller å fjerne spionprogrammer uten det riktige tekniske utstyret. Her, som i mange andre deler av livet, er det gjerne viktigere å bruke den riktige beskyttelsen, og å forebygge mot mulig hacking, før det er for sent.

Romavlytting er mye lettere enn mobilavlytting

Teknisk sett krever mobilavlytting mye for å kunne fungere. Hackeren må ha mye teknisk innsikt, og fysisk tilgang på din mobiltelefon. Man trenger å installere en avlytting programvare fysisk på din telefon. Installasjon av sånne typer spionprogramvarer krever en god del teknisk innsikt innen mobilteknologi, og i tillegg krever konfigurasjoner såkalt "Rooting / Jailbreaking" på telefonen før mobilovervåkning kan fungere optimalt. Derimot er det mye lettere å plante et enkelt avlyttingsutstyr i huset ditt enn å installere en spyware på mobilen din. I dag er romavlytting er mye utbredt enn før. Heldigvis fins det effektive detektorer som kan brukes for å finne skjult avlyttingsutstyr eller spionkamera. Ta en kikk her på våre detektorer. Hvis du skal finne skjult overvåkning med 100% sikkerhet, da må du se på denne profesjonelle detektoren som kan oppdage overvåkning.

Hvis du vil vite mer om temaet, kan du lese artikkelen som gir inngående innsikt hvordan man oppdager romavlytting.

Hjelper anti-virus apper mot avlytting av telefonen?

Det finnes en del gratis app-er som kan beskytte deg mot en god del malware, mot hacking av telefonen, og mot andre typer data-virus som stjeler prosessorkraften fra telefonen, eller bruker tilgang til telefonen din for å gjøre andre ulovlige ting, som å stjele dine private fotografier, videoer, eller bank og betalingsinformasjon, så vel som forretningshemmeligheter, og opp til identitetstyveri.

Når det er sagt burde det også nevnes at det fins avanserte spionprogrammer som er nesten umulig å oppdage. Det er det hele poenget med avlyttingsprogrammer som kan skjule seg fra brukeren. De viser seg ikke på listen av installerte app-er, og ikke heler under system-apper. De fleste har navn som ligner på legitime interne system-programmer, og dette kan lure anti-virus programmet veldig lett. Kanskje du vil prøve med en spesial app bl.a. "Anti-Spyware" som koster, men de fleste holder ikke hva de lover. God beskyttelse kan ofte hjelpe mot angrep som kommer fra skadelig programvare fra nettet, men det hjelper ikke nødvendigvis om noen har sneket overvåkings-software direkte inn på telefonen din på mer personlig vis. Det som vi kan gi råd til deg på vei, er forhåndsregler og bruk av preventiv utstyr som støygenerator eller spesial mobiltaske. Lenkene til utstyrene finner du i avsnittet "Kan jeg beskytte min mobiltelefon...".

Fornuftige forholdsregler for å unngå hacking og avlytting av mobilen

  • Hold mobilen oppdatert og unngå programvare som krever “rooting” eller “jailbreaking” av telefonen, siden dette fjerner en del av de vanlige sikkerhetsforanstaltningene som telefonen vanligvis har.
  • Legg inn pin-kod for skjermløs med finger-print.
  • Gi ikke fysisk tilgang på mobilen til andre uansett hvem.
  • Gi ikke pin-koden eller hvilken som helst passord til andre uasett hvem. Banker, epost tjenester som Google, Yahoo, Hotmail eller sosiale medier som Facebook, Instagram sender ikke e-post eller SMS for å spørre etter ditt passord.
  • Klikk ikke på linker i SMS-er eller i e-poster som du ikke kjenner avsendere.
  • Hvis du har iPhone, skal du aktivere tofaktorautentisering.
  • Vær forsiktig med hva du installerer. Ofte ber ny legitim programvare om forskjellige hårreisende tillatelser, som adgang til å lese dine filer, tilgang til kamera, eller til mobils mikrofonen. Ofte finnes det legitime grunner for dette, men det gir en åpning for misbruk og spionasje. For Apple-brukere er dette ikke et stort problem, men om du bruker en Android-telefon bør du være på vakt med hvem du gir tilgang til essensielle prosesser.
  • Se over hva du alt har installert, og tillatelser de forskjellige programmene har. Dette tar noen minutter og om du har iOS finner du installerte app-er under Innstillinger. På Android finner du under INNSTILLINGER Apper.
  • Installer en full versjon av en god Anti-virus app. IKKE bruk gratis versjon! Gratis versjoner innholder ikke komplette funksjoner for å beskytte din mobil mot uønskete app-er eller viruser.
  • Hvis du får ofte varsel på e-post at noe har forsøkt å logge seg inn på kontoen din, anbefales å skifte passord til e-post kontoen og endre også passord til andre kontoer som Facebook, Instagram som er knyttet til din e-post konto.
  • Vær forsiktig med bruk av Tvilling-SIM. Når det gjelder overvåkning av mobiltelefoner, kan tvilling-SIM-teknologi potensielt gjøre det lettere for noen å overvåke en mobiltelefon. Det er verdt å vite at en som bruker tvilling-kortet på en annen mobil kan motta kopi av SMS fra hoved sim-kortet. Dette er ikke forhåndsinnstilt, men det kan bli aktivert.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vi eldre har behov for å være digitale – men trenger kurs og veiledning

Handlingsplan for auka inkludering i eit digitalt samfunn. Tar "våre" kommuner tak i utfordringen?

Stadig flere trenger hjelp. Fra Telemarksavisa 18.03.2023