Derfor bør du ha en ekstra e-postadresse


Du vil ikke angre hvis du oppretter en ekstra e-postadresse til alle de mange likegyldige e-postene fra firmaer og nettjenester. Her viser vi hvor lett det er å sette opp en ekstra e-postkonto.

Av Steffen Nielsen Komputer for alle 7. september 2023

Det er enkelt, og generelt ganske smart, å skaffe seg en ekstra e-postadresse. Det finnes faktisk svært mange gode argumenter for å gjøre nettopp det.

I en ideell verden ville vi bare fått bare post fra folk vi kjenner og bryr oss om – og av og til viktige brev fra for eksempel myndighetene.

Slik vil vi ha det i den fysiske postkassen, og slik vil vi ha det i innboksen i e-postprogrammet.

Men slik er ikke virkeligheten. Innboksen flyter som regel over av reklame, konkurransemeldinger og nyhetsbrev som du ikke engang visste at du hadde meldt deg på. Det gjør det vanskelig å fokusere på det som er viktig – e-postene vi faktisk ønsker å lese og svare på.

Les også: Sjekk om passordet er hacket

Derfor bør du ha en ekstra e-postadresse

En ekstra e-postkonto avlaster og gir bedre orden i den primære innboksen.

Du kan bruke den når du for eksempel deltar i konkurranser eller må oppgi en e-postadresse for å få en rabattkode eller lignende. I slike tilfeller kan du fort oppleve at du nærmest bli teppebombet med e-post.

I Norge og EU/EØS er det et krav at nettsider som ber om e-postadressen din gjør det helt klart hva den skal brukes til, for eksempel i en konkurranse eller ved annen registrering. Men reglene er ikke de samme utenfor EU, og der kan du oppleve at du melder deg på noe og deretter mottar e-post fra avsendere du aldri har hørt om.

I så fall er det greit at de havner i en egen innboks, slik at de ikke forstyrrer de viktige e-postene som du ønsker og har behov for å motta.

Husk også å sjekke den nye kontoen regelmessig. Det er tross alt der du finner ut om du har vunnet en konkurranse. Hvis du melder deg på et nyhetsbrev som du faktisk ønsker å lese, kan det også være lurt å bruke den primære e-postadressen til dette og sjekke den oftere.

I slutten av artikkelen skal vi se på noen av de mange tingene du kan gjøre med den ekstra innboksen, men først må du sette den opp.

 

Slik setter du opp en ekstra e-postkonto

Mange har allerede en Gmail- eller Outlook-konto. Hos både Google og Microsoft kan du opprette så mange gratis e-postadresser (kontoer) du vil.

Vi har skrevet en veiledning for begge tjenestene, som viser hvordan du går frem.

Slik oppretter du en Google-konto

Slik oppretter du en Microsoft-konto

Har du en annen leverandør, kan du selvfølgelig også opprette en ekstra adresse der. Det er generelt en god idé å opprette en e-postadresse som verken inneholder navnet ditt eller annen personlig informasjon.

Les også: Bytt e-postadresse overalt

 

En ekstra e-postkonto gir økt sikkerhet

Hvis du for eksempel deltar i en konkurranse som krever at du oppgir e-postadressen din, kan du nå velge alternativet.

På den måten unngår du at den primære innboksen din oversvømmes. Du unngår også at den private e-postadressen spres unødvendig på nettet.

Det er ingen tvil om at du kan bli utsatt for mengder av søppelpost når du melder deg på konkurranser eller oppretter en profil for å bruke en tjeneste eller få rabatt i en nettbutikk. Slik vil det fortsatt være, men fra nå av skjer det i den "skjulte" innboksen og ikke i den du bruker til daglig.

Den ekstra e-postadressen gir også økt sikkerhet, ettersom de fleste farlige forsøk på nettfiske også blir omdirigert til den alternative e-postadressen. Det reduserer faren for at du går i svindlernes feller ved at du er uoppmerksom.

 

Mange nettsteder tilbyr rabatter hvis du melder deg på et nyhetsbrev, men det betyr selvfølgelig at de begynner å sende deg e-post. Derfor kan det være en god idé å bruke en annen e-postadresse enn den primære til dette.

 

Vær anonym på nettet

En annen fordel med en alternativ e-postadresse er at du kan være anonym, selv om du må oppgi e-postadressen til andre. Derfor er det viktig at den nye e-postadressen verken inneholder navnet ditt eller annen personlig informasjon.

Det kan oppstå situasjoner der du har behov for at noen sender deg en privat melding på e-post, for eksempel når du kjøper brukte varer på nettet.

Da kan det være en fordel å ha en adresse som ikke avslører navnet ditt.

Les også: Pass deg når du kjøper og selger på nettet

 

Sett opp profiler med den alternative e-postadressen

Hver gang du oppretter en ny brukerprofil på nettet i tiden fremover, kan du bruke den alternative e-postadressen.

Det gjelder for eksempel hvis du registrerer deg for en rabattjeneste eller benytter deg av de mange andre "gratistilbudene" på nettet som krever at du oppgir en e-postadresse.

Generelt gjelder det å omdirigere mest mulig av korrespondensen til den nye adressen, slik at den primære, private innboksen er forbeholdt "ekte" e-post.

Det er alltid lurt å lese vilkårene og betingelsene når du oppgir en e-postadresse på nettet. Der står det – i hvert fall innenfor EU/EØS – hva e-postadressen din vil bli brukt til, og du kan få et inntrykk av om du melder deg på et reelt nyhetsbrev eller om du vil motta e-post fra mange forskjellige avsendere.

Les også: Slik sender du e-post anonymt

 

Bonustriks: Sett inn plusstegn eller punktum i Gmail-adressen

Visste du forresten at du kan sette inn ett eller flere punktum i Gmail-adressen din uten at det endrer noe? Det samme gjelder hvis du skriver et + foran @ og legger til et ord.

Hvis e-postadressen er meg@gmail.com, vil e-post som sendes til m.eg@gmail.com eller me+Facebook@gmail.com også nå deg. Forklareingen ser du (på engelsk) i videoen under.

Det betyr at du kan skrive inn en punktumversjon av e-postadressen din når du for eksempel melder deg på en konkurranse.

Det gir to fordeler. For det første kan du lettere sortere e-post basert på hvilken versjon av adressen din de er sendt til.

For det andre kan du avsløre om konkurranseselskapet sender (eller selger) e-postadressen din til tredjeparter, noe som dessverre fortsatt er vanlig, særlig på utenlandske nettsteder.

Hvis du senere mottar e-post fra andre på + eller punktum-versjonen av e-postadressen, vet du at selskapet bak konkurransen har videresendt e-postadressen.

Les også: Slett Gmail-kontoen – og behold e-postmeldingen


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vi eldre har behov for å være digitale – men trenger kurs og veiledning

Handlingsplan for auka inkludering i eit digitalt samfunn. Tar "våre" kommuner tak i utfordringen?

Stadig flere trenger hjelp. Fra Telemarksavisa 18.03.2023