Slik blir du lurt av nettfiske

 

NETTFISKE:

Innboksen oversvømmes av e-post fra svindlere. Spesielt tre slags forsøk på nettfiske er mye brukt.

© DAVIDSANTOS739 / Shutterstock

Forsøk på nettfiske, også kjent som "phishing", er en yndet fremgangsmåte blant svindlere og foregår primært i form av e-post. Det er spesielt tre slags svindelmeldinger som går igjen.


27. juni 2024 av Martin Lorentsen Komputer For Alle

En rapport utgitt av sikkerhetsselskapet Cloudfare i 2023 viser at 9 av 10 hackerangrep tar utgangspunkt i nettfiske.

Et annet selskap i samme bransje, Astra Security, melder at det sendes ut rundt 3,4 milliarder forsøk på svindel via e-post hver eneste dag.

Nettfiske er med andre ord et svært omfattende fenomen, og derfor er det vanskelig å gardere seg. Det er imidlertid lettere å beskytte seg hvis du vet hvilke metoder som brukes.

Derfor viser vi her eksempler på tre vanlige nettfiske-e-poster som kan havne i innboksen, slik at du vet hva du skal være på vakt mot.

LES OGSÅ: Slik virker nettfiske

1. Det er noe galt med en pakke

Vi netthandler som aldri før, noe svindlere vet å utnytte. De mange forsendelsene i forbindelse med handel fra nettbutikker, misbrukes i stor stil til forsøk på nettfiske.

E-posten fra svindlerne vil typisk ta utgangspunkt i at det har skjedd en feil med leveringen av en pakke du visstnok har bestilt. Det kan for eksempel være at du må betale et mindre gebyr før du kan motta pakken.

I andre tilfeller påstås det at det er noe galt med emballasjen som du blir bedt om å rette opp.

I begge tilfellene må du klikke på en lenke for å gå videre, men når du klikker på den, kommer du til en falsk nettside der bakmennene forsøker å få deg til å oppgi betalingsinformasjon eller persondata.

LES OGSÅ: Slik avslører du e-postsvindel

2. Du må oppdatere betalingsinformasjon

Et vanlig kjennetegn ved forsøk på nettfiske er språket i e-posten, som ofte er preget av at noe haster. I disse e-postmeldingene oppfordres du til å handle raskt. Hvis ikke vil noe gå galt.

Det er denne formen for nettfiske som advarer om at kontoen på en tjeneste som Netflix vil bli slettet – med mindre du oppdaterer betalingsmetoden.

Problemet er at hvis du følger lenken til den falske Netflix-siden og oppgir betalingsinformasjonen, gir du informasjonen til svindlerne, som deretter tømmer kontoen din.

LES OGSÅ: Du er din egen største it-trussel

3. Du må betale en regning

Folk flest liker ikke ubetalte regninger, og det er en følelse som hackere prøver å utnytte.

Denne formen for e-postsvindel ber deg om å betale et beløp for en tjeneste eller et produkt du har kjøpt. E-posten inneholder som regel en lenke og et vedlegg som ser ut til å være en faktura.

Hvis du klikker på lenken, havner du på hackernes nettsted, der du i stedet for å betale en regning gir penger til hackerne. Og hvis du laster ned en fil til pc-en, risikerer du å installere skadelig programvare som hackerne kan utnytte.

LES OGSÅ: Ny Chrome-funksjon beskytter mot nettfiske

LES OGSÅ: Pass deg for falsk e-post fra Google og Microsoft

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vi eldre har behov for å være digitale – men trenger kurs og veiledning

Handlingsplan for auka inkludering i eit digitalt samfunn. Tar "våre" kommuner tak i utfordringen?

Stadig flere trenger hjelp. Fra Telemarksavisa 18.03.2023