Er Temu trygt?

TEMU:

Appen til den kinesiske nettbutikken Temus var verdens mest nedlastede i 2023, men bør du handle der?

© T. Schneider / Shutterstock

Den kinesiske handelsplattformen Temu dukker ofte opp når du søker etter et produkt på nettet, men hva er Temu og er det trygt å handle der?

 9. april 2024 av Martin Lorentsen  Komputer For Alle

Søker du etter et produkt på Google, vil du sannsynligvis få opp resultater fra nettbutikken Temu. Og når du først har vist interesse for Temu, vil du garantert få flere annonser for siden på nettet og senere i sosiale medier. 

Hos Temu kan du kjøpe alt fra klær, kosmetikk og elektronikk til kjøkkenutstyr og leker, og prisene er svært lave.

Det siste året har den kinesiske nettbutikken blitt stadig mer populær, men Temu har også fått kritikk fra både kunder og organisasjoner i EU. Kritikken går blant annet ut på at Temu selger produkter av dårlig kvalitet og i noen tilfeller også produkter som er direkte skadelige.

I tillegg blir det samlet inn store mengder data om deg som Temu deler med samarbeidspartnere. 

Derfor er det delte meninger om hvor smart det er å handle fra Temu.

LES OGSÅ: Netthandel: Slik handler du trygt 

Hva er Temu?

Temu er en kinesisk netthandelsplattform som ble etablert i juli 2022.

Selskapet er en del av det kinesiske konsernet PDD Holdings. Konsernet er børsnotert i USA, og Temus hovedkontor ligger også i USA, i Boston. I Europa er Temu offisielt basert i Irland, der det er registrert under navnet Whaleco Technology Limited.

I 2023 ble Temu-appen lastet ned 338 millioner ganger, noe som gjorde den til den verdens mest nedlastede.

Ifølge danske Finans.dk hadde PDD Holding en omsetning på 34,9 milliarder dollar i 2023. 

LES OGSÅ: Kjærlighetssvindel: Ikke la seg lure av falske beilere

Hvorfor er Temu så billig?

Produkter fra Temu er usedvanlig rimelige sammenlignet med tilsvarende produkter du kan kjøpe i butikkene her hjemme. Det kan vekke en sunn skepsis, for når et tilbud virker for godt til å være sant, er det som regel det.

Ifølge Temu er produktene så billige fordi kundene kjøper dem direkte fra produsenter i Kina. På den måten slipper de mellomledd og reduserer kostnader til lagring og transport.

I stedet må du være forberedt på relativt lang leveringstid. Det er heller ikke sikkert at varene er av den kvaliteten du forventer.

LES OGSÅ: Ny svindel: Vær på vakt når du selger ting på nettet

Hvor sender Temu fra?

Fra 1/1-2024 forsvant den gamle såkalte 350-kronersregelen der man slapp å betale merverdiavgift hvis verdien på varene man bestilte var under 350 kroner. 

Hvis nettbutikken er tilsluttet VOEC-registeret, og det er Temu, får du også vite hva du faktisk må betale for varen. Du kan lese mer om dette på nettsidene til Tolletaten. Varer som kjøpes gjennom VOEC-ordningen er også unntatt tollavgift. 

Ifølge Temus hjemmeside sendes varene direkte fra Kina, men kunder rapporterer også om pakker som er sendt fra Sverige. Det kan derfor være uklart hvor varene sendes fra og litt diffust om norsk moms er inkludert i prisen. 

Du kan med andre ord risikere å få en ekstraregning på moms og/eller toll når du mottar varer fra Temu. 

Kunder klager over varer fra Temu

Nettet er fullt av både gode og dårlige anmeldelser av Temu. Mange av de dårlige er basert på produkter som har vist seg å være defekte, i dårlig stand eller på annen måte ikke lever opp til forventningene.

Andre har problemer med å få refundert kjøp de har avbestilt og returnert, og noen mottar ikke varene i det hele tatt.

Det italienske forbrukerrådet har advart mot å kjøpe varer fra Temu fordi kvaliteten rett og slett er for dårlig og ikke oppfyller EUs krav til produktsikkerhet.

LES OGSÅ: Sjekk nå: Alvorlig feil på mange USB-ladere

Forbrukerråd advarer mot farlige produkter

Det italienske forbrukerrådet har testet en rekke skjønnhetsprodukter fra Temu. Av de 13 produktene som ble kjøpt, hadde alle minst én mangel i forhold til gjeldende EU-regelverk.

Dessuten konkluderte organisasjonen Toy Industries of Europe med at 18 av 19 leker fra Temu var farlige for barn. Produktene inneholdt enten farlige kjemikalier eller utgjorde en risiko for barnet kunne skjære seg eller bli kvalt.

Det norske Forbrukerrådet advarer også mot produkter som er kjøpt på Temu. Det gjelder særlig produkter du kan spise eller smøre på kroppen. Du bør generelt unngå produkter som skal være i kontakt med mat, og du bør unngå elektronikk.

LES OGSÅ: Identitetstyveri på nettet: Slik fungerer det

Temu innhenter og deler data

Kinesiske Temu samler også inn mye informasjon om brukerne. Det gjelder informasjon som navn, telefonnummer, e-postadresse, betalingsinformasjon og adresser.

I tillegg samler Temu inn en rekke data knyttet til mobiltelefonen hvis du bruker appen på telefonen. Det inkluderer stedsdata og en rekke opplysninger om selve enheten.

Informasjonen deles blant annet med tredjeparter som Temu samarbeider med, og den brukes til å bombardere deg med reklame, varsler og tilbud om ekstra rabatter hvis du handler nå.

Temu legger imidlertid ikke skjul på at de deler slike data med alle. Det står svart på hvitt i vilkårene du må godta for å bruke appen. 

Det er vanskelig å si nøyaktig hvem Temu deler data med, men det er mange, så vurder om du ønsker at en lang rekke utenlandske selskaper og myndigheter skal ha tilgang til informasjon om deg.

LES OGSÅ: Så mye er personopplysninger verd

Temu misbrukes til nettfisking

Temu er ikke bare populær blant vanlige forbrukere. Den kinesiske lavprisutikken er også en hit blant hackere som misbruker Temu til nettfisking.

I 2024 oppdaget for eksempel sikkerhetsselskapet Check Point at hackere sendte falske e-poster der de utga seg for å være Temu og tilbød kundene rabatter og belønninger.

Men i stedet for å komme til Temu når du klikker på koblingen i e-posten, kommer du til en falsk nettside der svindlerne får deg til å oppgi informasjon som så blir stjålet og delt.

Hvis du handler hos Temu, bør du være oppmerksom på e-poster du mottar fra selskapet, og ikke klikk på noen koblinger. Åpne i stedet appen eller besøk nettsiden for å se eventuelle tilbud og rabatter.

LES OGSÅ: Se opp for nettfiske: Her er de farligste tjenestene

Bør du unngå Temu?

På Trustpilot har Temu en relativt høy score på 3,4 av 5. Det betyr at det også er mange fornøyde Temu-kunder både i Norge og ellers i verden. 

Hvis du kan leve med at du kanskje gjør noen bomkjøp fordi varene ikke kommer frem, at data kan bli delt med ukjente selskaper og at kvaliteten på varene kanskje ikke er i toppklasse, kan du godt handle på Temu.

I likhet med Forbrukerrådet og andre anbefaler vi imidlertid at du avstår fra å kjøpe for eksempel produkter som skal være i kontakt med mat, hudpleie- og skjønnhetsprodukter, elektronikk og leker til barn, der det finnes mange eksempler på produkter som ikke oppfyller EU-kravene og derfor kan være farlige eller helseskadelige.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vi eldre har behov for å være digitale – men trenger kurs og veiledning

Stadig flere trenger hjelp. Fra Telemarksavisa 18.03.2023

Handlingsplan for auka inkludering i eit digitalt samfunn. Tar "våre" kommuner tak i utfordringen?