Slik avslører du forsøk på e-postsvindel

 

Forsøk på e-postsvindel er et konstant problem, ikke minst rundt årsskiftet, men hvordan gjennomskuer du dem? Det ser du her.

26. desember 2023 av Martin Lorentsen Komputer For Alle

Særlig mot slutten av året oversvømmes innboksene av e-post med gode nyheter om penger til gode fra skattemyndighetene eller andre institusjoner.

Problemet er at de fleste slike meldinger er ren svindel. I stedet for å få penger tilbake, risikerer du å tape penger når du svarer eller klikker deg videre fra e-posten.

Men i et gjennomdigitalisert samfunn som det norske, der mesteparten av kommunikasjonen mellom innbyggere, myndigheter og banker foregår via digital post, kan det være vanskelig å skille klinten fra hveten – eller falske meldinger fra autentiske.

Mange av meldingene er opplagt svindel, men er du i tvil, skal du ikke reagere på eller klikke på noe i meldingen. Gå i stedet inn på den aktuelle tjenesten i nettleseren og logg inn med brukernavn, passord og eventuelt BankID for å sjekke om det er noe på tjenesten du bør være oppmerksom på.

Her er fem typiske tegn på at en e-post er svindel, slik at du raskt og enkelt kan kaste ut de farlige e-postmeldingene og unngå å bli lurt av svindlere.

1. Sjekk avsenderadressen grundig

Før du åpner en e-post, bør du alltid sjekke avsenderen. Vær særlig oppmerksom på domenet som e-posten sendes fra.

Vanligvis setter svindlere inn et punktum i adressen for å få den til å virke legitim. En falsk e-post fra Microsoft kan for eksempel være sendt fra "no.reply@m.icrosoft.com".

Hvis du i tillegg mottar e-post fra en offisiell organisasjon og avsenderadressen ender på "@gmail.com" eller andre offentlige domener, bør alarmklokkene ringe. Svært få selskaper har e-postadresser som bruker domenet "@gmail.com".

I stedet har de som regel domener der firmanavnet er inkludert. Google, for eksempel, sender ikke e-post fra Gmail-domenet, selv om man skulle tro det. De sender fra "@google.com".

LES OGSÅ: Pass deg for falsk e-post fra Google og Microsoft

Sjekk e-posten for åpenbare feil

Svindel-e-post kommer hovedsakelig fra utenlandske svindlere, og de er ikke gode i norsk, for å si det forsiktig. Det er derfor ganske sjelden at en e-post fra svindlere er fri for grammatikalske feil og merkelige, usammenhengende setninger.

Svindlerne bruker ofte tvilsomme oversettelser i e-postene, og en svindelmelding kan lyde omtrent slik:

"Kjære kunde. Du har en utestående skatterefusjon. Vårt transaksjonshåndteringssystem gjenkjenner at du er berettiget til å motta denne utbetalingen."

Hvis e-posten høres ut som noe en norsktalende person aldri ville ha skrevet, er det sannsynligvis svindel. Sjekk også e-posten for vanlige stavefeil. Stavefeil kan også forekomme i avsenderadressen.

LES OGSÅ: Åpne aldri PDF-dokumenter fra ukjente avsendere

2. E-posten inneholder altfor gode nyheter

Mange svindelmeldinger inneholder et urealistisk godt tilbud der du kan motta store pengesummer eller spare vanvittig mye på ellers kostbare produkter.

Det kan for eksempel være den beryktede afrikanske prinsen som lover gull og grønne skoger, eller det kan være skattemyndighetene eller et firma som tar kontakt for å fortelle deg at du har penger til gode.

I disse e-postene kan du også få beskjed om at du har vunnet i en konkurranse der du aldri har deltatt, eller du kan ha vunnet jackpot i et tilfeldig lotteri.

Vanligvis ber svindlerne deg om å fylle ut bank- og betalingsinformasjon før du kan få pengene fra Elon Musk eller diamantene fra Nigeria.

Men 10 av 10 ganger er det svindel, og du bør la være å svare – uansett hvor fristende tilbudet måtte virke.

LES OGSÅ: Du svindles i stor stil på Facebook

3. Du blir bedt om å oppgi informasjon

Hvis du mottar en e-post der du blir bedt om å oppgi påloggingsinformasjon som brukernavn og passord, er det sannsynligvis svindel.

Et legitimt selskap vil aldri be deg oppgi sensitiv informasjon i en e-post.

Disse e-postene er for eksempel forkledd som meldinger fra Netflix eller andre abonnementstjenester, der du blir bedt om å klikke på en kobling for å oppdatere kontoinformasjonen.

Du bør selvsagt også være ekstra skeptisk hvis du blir bedt om å oppgi bank- eller betalingsinformasjon i en e-post.

LES OGSÅ: Slik svindles du via sms

4. Du blir presset

De falske e-postene fra Netflix eller andre tjenester som ber deg om å oppdatere informasjon, vil vanligvis også inneholde et element av press.

For eksempel kan e-posten bruke uttrykk som "ekstremt viktig" eller fortelle deg at kontoen din vil bli slettet hvis du ikke oppdaterer informasjonen innen en viss tid.

Stressende e-poster kan også komme fra falske antivirusprogrammer som forteller deg at datamaskinen er infisert med virus og at du må kjøre et program for å rense den – bare klikk på en (farlig) kobling i e-posten.

Du vil imidlertid aldri få melding via e-post om at det er et virus på pc-en. Antivirusprogrammet eller den innebygde sikkerheten i Windows tar seg av slikt.

LES OGSÅ: Stopp phisingforsøk i nettleseren

5. Mystiske filer og koblinger

Vær på vakt hvis en e-post inneholder vedlegg som utgir seg for å være kvitteringer, fakturaer eller ordrebekreftelser. Dette er en velkjent hackingmetode.

Har du ikke handlet med selskapet som sender deg e-posten, bør du slette den umiddelbart. Hvis du har gjort forretninger med selskapet tidligere, bør du sjekke tidligere e-poster fra dem og sammenligne strukturen og innholdet i meldingen.

Hvis e-posten inneholder koblinger som du blir bedt om å klikke på – for eksempel for å sjekke leveringsstatus for en pakke eller oppdatere informasjon – bør du også være forsiktig. Du risikerer å bli ført til en falsk nettside der svindlerne har satt opp phishing-verktøy.

Sjekk tvilsomme koblinger i e-post

Er du usikker på om en kobling er farlig, kan du enkelt sjekke det uten å klikke på den og besøke nettstedet.

Sikkerhetstjenesten Trend Micro har et verktøy der du kan legge inn en kopiert lenke og få klart og tydelig svar på om den er farlig.

Klikk her for å bruke lenkesjekken.

LES OGSÅ: 9 av 10 ganger bruker svindlerne denne metoden til å lure deg

Slik sikrer du Windows-maskinen

Svindlerne har også tatt i bruk nye verktøy som kunstig intelligens, slik at det kan være vanskelig for selv den skarpeste IT-hjerne å gjennomskue svindelforsøket. Derfor kan vi bare oppfordre til ekstrem årvåkenhet når du mottar e-post.

Ikke klikk eller svar hvis du er det minste i tvil. Det gjelder også hvis du mottar tekstmeldinger på mobilen.

Du kan imidlertid beskytte maskinen mot truslene som ofte følger med farlig e-post, for eksempel virus og annen skadevare. Det er viktig at du har gode og stabile

 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vi eldre har behov for å være digitale – men trenger kurs og veiledning

Handlingsplan for auka inkludering i eit digitalt samfunn. Tar "våre" kommuner tak i utfordringen?

Stadig flere trenger hjelp. Fra Telemarksavisa 18.03.2023