Derfor er disposisjonsfullmakt smart

 



Mange bør vurdere disposisjonsfullmakt, slik at du kan få hjelp med banktjenester, før det er nødvendig å bruke fremtidsfullmakt

Bakgrunn og ikke-digitale kunder

I november i 2022 kom «bransjenorm finansiell inkludering» som har som målgruppe ikke-digitale kunder, samt deres pårørende. Den omhandler hvordan bankene, som et minimum, skal forholde seg til og behandle ikke-digitale kunder og kunder som går fra å være digitale til å bli analoge.

For å unngå problemer den dagen du eller dine nære trenger hjelp til banktjenester og betalinger, er disposisjonsfullmakt i banken en lur ting å ha på plass – og helst før du får bruk for det.

 

Betalinger

Disposisjonsfullmakt er en tjeneste i banken, der du kan gi en du stoler på tilgang til kontoene dine, slik at de kan gjøre betalinger for deg. Med en slik fullmakt, kan hjelperen din få tilgang til din konto for å hjelpe deg med å betale regninger – men ved å logge seg på med sin egen BankID. Enten ved hjelp av kodebrikke eller app fra banken din, eller BankID på mobil.

 Hvorfor disposisjonsfullmakt?

      For at disposisjonsfullmakt skal kunne opprettes må både den som trenger hjelp og den som skal stå som disponent være kunde i samme bank.

      Å låne bort BankID til andre er ulovlig – men det er det mange som ikke vet. Løsningen på det kan være en disposisjonsfullmakt.

      Derfor bør du være i forkant og planlegge for den dagen du ikke lenger klarer å være digital bankkunde. For selv om du klarer å håndtere de digitale tjenestene i dag, er det ikke sikkert at du greier det når du blir eldre eller syk. Bankene erkjenner at ikke alle er, kan eller vil bli, eller ikke minst; vil forbli digitale.   

      Hvorfor er det viktig med disposisjonsfullmakt?

•     En disposisjonsfullmakt kan være hensiktsmessig for personer som ønsker bistand til å håndtere egen nettbank. Husk det er viktig å skille mellom disposisjonsfullmakter, legalfullmakt og fremtidsfullmakter som dekker hvert sitt bruksområde.

•     Disposisjonsfullmakt kan være nyttig for ellers friske og oppegående mennesker som likevel kan ha utfordringer med bruk av egen nettbank. Det kan også være nyttig i situasjoner der to eller flere personer ønsker å kunne disponere felles konto, f.eks. der denne er knyttet til et felles eid selskap, der to samboere oppretter en felles konto som skal dekke løpende fellesutgifter. 

      For hvem?

Det kan være lurt å ha en disposisjonsfullmakt i kombinasjon med en fremtidsfullmakt:

En disposisjonsrett gjøre det mulig for disponenten å betale regninger og foreta andre nødvendige transaksjoner.

      Hvem bør vurdere en disposisjonsfullmakt?

    • personer med utfordringer med bruk av datamaskin eller andre helseutfordringer knyttet til alderdom eller sykdom
    • personer som har et særskilt behov for å disponere en felles konto, som fortalt i eksemplene over
    • I tilfeller der det er viktig at noen ivaretar løpende forpliktelser i perioden fra en fremtidsfullmakt trer i kraft og til en er stadfestet av statsforvalter og kan benyttes overfor bank og lignende.

       Slik oppretter du en fullmakt i banken

      Alle banker er forpliktet til å ha en enkel løsning for å opprette disposisjonsfullmakt. Du skal kunne gjøre det både analogt, i banken, og på nett. Det kan være lurt å opprette fullmakten med BankID mens du eller den du skal hjelpe, fremdeles greier det.

      Disposisjonsfullmakt og fremtidsfullmakt.

      Disposisjonsfullmakt faller bort når fastlegen fastslår at du som mottar hjelp ikke lenger er avtalekompetent på grunn av demens eller annen sykdom. Derfor kan det være lurt å ha laget en fremtidsfullmakt som da kan tre inn.





Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vi eldre har behov for å være digitale – men trenger kurs og veiledning

Handlingsplan for auka inkludering i eit digitalt samfunn. Tar "våre" kommuner tak i utfordringen?

Stadig flere trenger hjelp. Fra Telemarksavisa 18.03.2023