Derfor går mobiltelefonen raskt tom for strøm

Går mobiltelefonen tom for strøm raskere enn den bør? Da får du her sju grunner til at telefonbatteriet tappes for strøm.

Louise Olesen Komputer For Alle

Noen ganger føles det som om mobiltelefonen lades ut raskere enn den burde.

Men hvorfor lades batteriet i telefonen ut så raskt?

Det er mange ting som kan tære på batteriet ditt uten at du tenker over det. Men hvis du tar kontrollen over innstillingene, kan du få batteriet til å vare lenger.

Her får du de sju vanligste årsakene til at batteriet lades ut for raskt.

1. Apper i bakgrunnen

Apper som kjører i bakgrunnen uten at du bruker dem, tapper også batteriet for strøm.

Det kan f.eks. være antivirusapper, kalenderen eller helseappen som teller skrittene dine og lignende.

Kanskje er det noen av disse appene du ikke trenger i det hele tatt? Da kan du deaktivere dem.

Dette gjør du i telefonens innstillinger under Enhetsvedlikehold (Android) eller Batteri (iPhone) hvor du kan velge batterioptimalisering.

2. Høy lysstyrke på skjermen

En av de mer åpenbare årsakene til at telefonen bruker mye strøm, er skjermens lysstyrke.

Det kan være praktisk å ha lysstyrken på maks, og spesielt når du er utendørs, men det har stor innvirkning på batteriet.

Du kan spare på strømmen ved å velge en lysstyrkeinnstilling som tilpasser seg lyset du befinner deg i. Det gjør du i telefonens meny under Skjerm eller Skjerm og lysstyrke (avhengig av om du har Android eller iPhone).

Et annet alternativ er å bytte til mørk modus på samme sted i telefonmenyen. Da skifter telefonens standard med hvit meny og bakgrunn til sort.

3. Bilde-i-bilde-modus (PiP)

Funksjonen som gjør det mulig å se videoer f.eks. fra YouTube i et lite bilde på skjermen mens du bruker andre apper, tapper også batteriet for strøm.

Det er en smart funksjon, men når du bruker flere apper samtidig på den måten, går det hardt ut over batteriet.

Hvis du vil deaktivere bilde-i-bilde-modus, også kalt PiP, i appene, går du til telefonens innstillinger og Apper (Android) eller Bilde i bilde under Generelt på iPhone.

På Android kan du deaktivere funksjonen fra de enkelte appene i appoversikten, mens du på iPhone bare kan velge om du vil aktivere eller deaktivere funksjonen på tvers av hele telefonen.

Bilde-i-bilde (PiP) på en smarttelefon BILDE-I-BILDE: Når du bruker bilde-i-bilde-funksjonen, der du for eksempel kan se en YouTube-video mens du blar videre i andre apper, bruker telefonen mer strøm.

4. Et gammelt telefonbatteri

Noen ganger er det ikke en app eller en innstilling som påvirker telefonens batteritid, men selve batteriet.

Batteriet mister nemlig kapasitet etter hvert som tiden går. Etter 2–3 år (avhengig av telefonmodell) vil batteriet ikke lenger være i stand til å oppnå sin opprinnelige maksimale kapasitet, og på den måten vil batteriet gå raskere tom for strøm enn med et nytt batteri.

En løsning på dette er å bytte ut batteriet. Det er vanligvis billigere enn å bytte ut hele telefonen.

En annen mulighet er naturligvis å bytte ut telefonen. Hvis den har noen år på baken, kan det i hvert fall være verdt å undersøke hvor mye batteribyttet vil koste i forhold til det å oppgradere telefonen til en nyere modell med nye muligheter og funksjoner.

5. På nettet døgnet rundt

Telefonene våre er vanligvis på nettet døgnet rundt, enten via wifi eller mobildata. Men det kan også bidra til å tappe batteriet hvis du hele tiden får varsler, bakgrunnsoppdateringer og annet når du ikke nødvendigvis trenger dem.

Om natten kan det derfor være lurt å la telefonen være helt frakoblet nettet.

Et alternativ er å sette den i Flymodus, men da vil du ikke kunne motta anrop. I stedet kan du slå av wifi og mobildata, slik at du fortsatt kan motta anrop.

Husk at du ikke deaktiverer wifi eller mobildata hvis du bare setter telefonen i Ikke forstyrr-modus eller Fokus.

6. Posisjon og sporing

Mange apper sporer hele tiden posisjonen din, for eksempel Google Maps. Og selv om du kanskje tror disse appene bare sporer deg når du bruker dem, er det ikke alltid slik. De holder som regel øye med deg hele tiden i bakgrunnen, og det krever litt av batteriet.

Den enkleste måten å deaktivere posisjonssporing på, er å slå av telefonens posisjon helt.

Det kan du gjøre i telefonens innstillinger under Personvern og sikkerhet på iPhone eller direkte i nedtrekksmenyen under Posisjon på Android.

Men hvis du ønsker at bestemte apper, for eksempel en sikkerhetsapp eller en navigasjonsapp, fortsatt skal kunne se hvor du befinner deg, kan du deaktivere posisjonssporingen individuelt via Tillatelser i innstillingene til de ulike appene.

Det kan ta litt tid å få oversikt, men det vil gi deg full kontroll over hvilke apper som har tilgang til posisjonen din i sanntid.

Deaktiver varsler hvis du vil spare strøm på telefonenVARSLER: Hvis telefonen din mottar varsler fra alle mulige apper, tappes batteriet for strøm. Du kan med fordel gå gjennom hvilke apper du faktisk trenger å få varsler fra.

7. Mange varsler

Når du installerer en ny app på telefonen, må du som regel ta stilling til om appen kan sende deg varsler.

Varsler er smart når du for eksempel vil følge med på når du mottar en pakke eller hvem som skriver på Messenger, men du trenger ikke få varsler fra alle appene dine.

Mange varsler kan nemlig også påvirke batteritiden.

Derfor kan du med fordel deaktivere varsler for utvalgte apper. På Android kan du gjøre dette under Varselinnstillinger, mens du på iPhone må velge innstillingen for hver enkelt app.

Bonus: Sjekk hvilke apper som sluker strøm

Det finnes også andre ting som kan gi batteriet litt avlastning.

Det er for eksempel en god idé å bruke den originale laderen som fulgte med telefonen da du kjøpte den. Den vil med stor sannsynlighet gi deg den beste ladingen av akkurat din telefon.

Du kan også sjekke hvilke apper som bruker mest strøm. Dette gjør du i innstillingene under Batteri.

Du kommer garantert til å bli overrasket over hvilke apper som bruker mye strøm. Og du kan øke batteritiden hvis du lukker disse appene og bruker dem mindre.

Med disse tipsene håper vi at du heretter kan bevege deg ut i verden uten å ha laderen med som det viktigste i veska.

Du kan også alltid ta med deg en powerbank for sikkerhets skyld.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vi eldre har behov for å være digitale – men trenger kurs og veiledning

Handlingsplan for auka inkludering i eit digitalt samfunn. Tar "våre" kommuner tak i utfordringen?

Stadig flere trenger hjelp. Fra Telemarksavisa 18.03.2023