Digital arv, hva bør gjøres med de digitale eiendelene?

Digital arv - hva skjer med mine digitale eiendeler…

Av Marte Kvinnegard, 27. oktober 2020

En stor del av livet vårt foregår mer og mer digitalt. De fleste av oss har nå e-postadresser, Facebook og flere bilder og dokumenter i våre PCer og mobiler. Før vi dør tenker vi gjerne på å skrive testament og sikre det vi har av formue, som for eksempel hus, hytte og spesielle gjenstander. De færreste av oss tenker på det vi etterlater oss av ting på PC-en og på nettet.

Det finnes ingen klare regler om den digitale arven i arveloven. Dette betyr at vi må forholde oss til de reglene vi allerede har. Reglene i dag gir ikke så mye, men ifølge reglene kan vi i testament informere om hva vi selv ønsker skal skje med vårt digitale liv når vi dør. Dette kan for eksempel være Facebook, Instagram, Dropbox, e-poster og bilder.

Nettverk

Noen av nettverkene, som for eksempel Snapchat, Dropbox, Twitter og iCloud, har ikke noen fast prosess for håndtering av avdødes data. De pårørende, som for eksempel arvingene, må da kontakt hver enkelt virksomhet, be om å lukke profilen og sende inn dokumentasjon på dødsfallet.

Facebook skiller seg ut her. I motsetning til de fleste nettverkene, har Facebook regler om hva som skal skje med profilen til en som dør. På Facebook-profilen kan du gå inn til innstillinger og velge at profilen skal slettes dersom du dør. Et annet alternativ er at kontoen din blir gjort om til en minnekonto. Da må man velge en minnekontoforvalter. På Facebook-profilen din kan du gå til innstillinger og velge en minnekontoforvalter. Personen vil ikke kunne slette bilder, innlegg eller venner, og heller ikke lese meldinger, men personen kan publisere nye bilder og innlegg. Hvis den avdøde selv ikke har gitt beskjed om å slette profilen etter dødsfallet, må etterlatte sende inn en dødsattest til Facebook.

Tips

I og med at digital arv er noe nytt, har vi laget en liste med tips som du kan ta med deg videre og reflektere over.

1. Tenk over hva du synes skal inngå i din digitale arv. Det kan hende at det er noen bilder liggende på PC-en som du gjerne ønsker at barna dine skal ha, eller at det er noen dokumenter som du ikke ønsker at noen skal få tilgang til.

2. Snakk med pårørende om hva du vil skal skje med din digitale arv når du dør. På denne måten kan du eventuelt få hjelp med å huske alle nødvendige dokumenter og kontoer. Videre kan dere på denne måten unngå misforståelser og skuffelser.

3. Opprett et testament dersom du har spesielle ønsker om din digitale arv. Du kan også skrive i testamentet hvem du ønsker skal ta seg av dine digitale eiendeler.

4. Lagre de filene og passordene du ønsker at noen skal overta når du dør. Du kan gjerne lagre dem på et par eksterne harddisker. Husk på å ikke gi bort passord mens du fremdeles lever.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vi eldre har behov for å være digitale – men trenger kurs og veiledning

Handlingsplan for auka inkludering i eit digitalt samfunn. Tar "våre" kommuner tak i utfordringen?

Stadig flere trenger hjelp. Fra Telemarksavisa 18.03.2023