Ikke la deg lure!

I løpet av den "hjemmetiden" som mange av oss har gjennomlevd det siste året benytter en gjeng med svindlere der ute all sin kreativitet i forsøket på å lure oss. Dette skjer nå på alle plattformer. SMS, e-post, Facebook osv.

Utfordringen for oss "godt voksne" kan være at vi stoler på den informasjon vi får. Kanskje vi er for godtroende, at tillit er en del av det vi har fått med oss gjennom livet.

Derfor fikk vi nok også "Olga-svindelen" hvor svindlerne gikk etter damer med "gamle" navn og rettet seg til eldre damer med sine svindelprosjekter.

Hundretusenvis av kroner har gått til "romantikk-svindlere" hvor mottakere gir løfter og får penger. Faktisk er det at bankene har mange møter i løpet av et år med personer som har blitt svindlet. Enkelte mener, på tross av slike møter, at de fremdeles ønsker å bidra til "noen" der ute.

Som regel er det forsøk på å få tak i verdier, som regel penger, men det siste er at det også sende ut meldinger som kan ødelegge f.eks. mobiltelefonen dersom du åpner denne. et eksempel er melding om pakke fra DHL som er et av verdens største befaktere. 

Spam er e-post du ikke har bedt om å motta, og kalles på norsk søppelpost. Ofte inneholder spam reklame- og lokketilbud. Det er flere typer spam du bør være ekstra oppmerksom på. Det gjelder spesielt e-post som kan virke ekte og troverdig, men som egentlig er forsøk på bedrageri, falske virusvarsler eller svindel e-post. 


Forsøk på bedrageri forekommer i mange ulike varianter, men kan i hovedsak deles inn i tre grupper: 

Lotterigevinster, «nigeriabrev» og phishing. Uansett hvilken form henvendelsen har, så har denne typen av spam til felles å lure folk til å gi fra seg enten penger eller opplysninger. Svar aldri på henvendelser fra ukjente personer som er ute etter penger fra deg. Ved phishingangrep kontaktes offeret som regel via en e-post, hvor avsenderen fremstår som en reell virksomhet, for eksempel en bank. Offeret lures videre til å åpne et vedlegg eller klikke seg inn på en falsk nettside for å "logge seg inn", eller oppgi annen sensitiv informasjon, som for eksempel fødselsnummer. Dette misbrukes siden av bakmennene

Du har kanskje sett noen slike. OBS! Legg merke til nettadressen! En kryptert adresse skal se slik ut (merk. https og hengelåsen!): 

Vil du bli bedre orientert om nettsvindel? Sjekk nettvett.no her


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vi eldre har behov for å være digitale – men trenger kurs og veiledning

Handlingsplan for auka inkludering i eit digitalt samfunn. Tar "våre" kommuner tak i utfordringen?

Stadig flere trenger hjelp. Fra Telemarksavisa 18.03.2023