Slekt og gravminner
Graven finnes ikke lenger, men lå på Nordre Gravlund i Skien. I mange år har jeg kartlagt slekta og trodde ikke at gravminner-/gravstøtter som for lengst var fjernet fortsatt eksisterte. Det spesielle er at veldig mange, faktisk 3,1 millioner gravplasser er kartlagt, og så langt er det arkivert 2,3 millioner bilder!
Der fant jeg altså bildet. Et stort og ganske utrolig arbeid er lagt ned og du kan søke på Slekt og Data/gravminner.
Er du interessert i å finne ut mer om slekta, eller få hjelp til å navigere i den store mengden med informasjon som finnes?
Da er det naturlig å gå til Digitalarkivet. Der kan du også få veiledning i arbeidet med slektsgranskning. Dette er gratis.Digitalarkivet er Arkivverkets nettsted for publisering av digitalisert arkivmateriale. Nettstedet omfatter både kilder som er transkriberte (søkbare) og skannet. De viktigste søkbare kildene er de landsdekkende folketellingene fra 1801, 1865, 1900 og 1910. Det arbeides nå med å registrere tellingen fra 1920. Dette arbeidet regnes sluttført høsten 2021.
I tillegg ligger det mange transkriberte kirkebøker og emigrantprotokoller.
De fleste skannede kildene omfatter hele landet. Det gjelder kirkebøker til ca. 1930, tinglysingsdokumenter til 1950, skifteprotokoller til ca. 1850, tingbøker til ca. 1800, lensregnskaper og stiftamtsstueregnskaper til ca. 1700, manntallene 1664–1666 og 1701, matrikkelforarbeidene 1723 og matrikkelen 1838. Noen kilder dekker bare deler av landet, som Adressebøker for Oslo og enkelte genealogiske samlinger.
Slekt og Data sier følgende:
Organisasjonen vår heter Slekt og Data, men ikke bekymre deg for at du må kunne mye om data for å bli medlem. Det er ikke tilfelle. Det holder at du har en datamaskin og vet hvordan du kommer deg på Internett. Det viktigste er at du er interessert i slektsforskning og motivert til å lære mer om hvordan søke og finne relevant informasjon på nettet - og andre steder.
Det finnes mange andre nettsteder som kan benyttes. I tillegg har Sverige åpnet tilsvarende tilganger. Tidligere kostet det et mindre beløp for innhenting av informasjon fra vårt naboland.
Kanskje dette leder til et eller flere dataprogrammer hvor du kan lage og lagre slektstre. Enkelte er gratis, mens andre medfører en årlig kontingent.
Selv har jeg avgitt en DNA-prøve og det har gitt mye informasjon om felles aner med forgreininger i inn- og utland.
Spennende, men alt krever et kritisk øye fordi det er lett å trå feil. Det er viktig å går nærmere inn i tilgjengelig seriøs informasjon som en kvalitetssikring. Ellers kan det lett oppstå "kaos". En slik opplevelse er ikke helt ukjent for meg. Da gjelder det nettopp å kunne rette opp feilen.
Lykke til! Gjør et forsøk, det er ganske artig.
Som en kuriositet kan nevnes at kona og jeg er 12-menninger! Avkommet vårt mener at de kan se følger av å gifte seg i såpass nært slektskap😊. Inngifte er ikke bare, bare.
Du må gjerne ta kontakt dersom du har spørsmål. Einar, e-post einmoe@gmail.com
Kommentarer
Legg inn en kommentar