Harald Blåtann (født ca. 930,død ca. 985) og den digitale verden

Harald 1 Blåtann, sønn av Gorm den gamle (konge over Jylland), regnes som den første kongen som hersket over hele Danmark ca. 950-985 og deler av Norge. 

Han var blant annet kjent for sine diplomatiske forhandlinger, som la grunnen for at forskjellige parter kunne inngå handel med hverandre. Dessuten hadde han sterke kommunikasjonsevner.

I 1996 ble de store teknologiselskapene Intel, Ericsson, Nokia og Toshiba enige om å skape en felles standard for trådløs overføring mellom datamaskiner og mobiltelefoner.

At den nye oppfinnelsen ble oppkalt etter en dansk vikingkonge var overraskende.

Teknologien var riktig nok utviklet i Lund, som ifølge tradisjonen ble grunnlagt av Harald Blåtanns sønn, Svein Tjugeskjegg, men navneforslaget kom faktisk fra amerikanske Jim Kardach på Intel.

Han hadde lest Frans G. Bengtssons roman Røde Orm og var fascinert av Harald Blåtann. Akkurat som han "forente Skandinavia" tenkte Kardach at firmaene ble forent rundt en ny teknologisk standard.

Dette er symbolet for Bluetooth. Bluetooth-enheter har et gjenkjennelig logo på emballasjen eller på selve enheten. Da vises Bluetooth symbolet i hvit, inne i en blå form.

Bluetooth er en protokoll for trådløs overføring av data, hovedsakelig over korte avstander. Bluetooth har som hovedhensikt å være et trådløst alternativ til kablet dataoverføring.

Bluetooth er ikke begrenset til datautstyr, og kan benyttes i en rekke forbindelser i privathus eller offentlige arealer der det er lite hensiktsmessig å legge opp kabler, for eksempel til høyttalere fra et stereoanlegg. Båndbredden er imidlertid for smal til å overføre video. Bluetooth brukes blant annet til å koble mobiltelefoner til PC og hodetelefoner, til trådløse mus og tastaturer for datamaskiner, og til trådløs tilkopling av skrivere og ikke minst telefondelen i biler


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vi eldre har behov for å være digitale – men trenger kurs og veiledning

Handlingsplan for auka inkludering i eit digitalt samfunn. Tar "våre" kommuner tak i utfordringen?

Stadig flere trenger hjelp. Fra Telemarksavisa 18.03.2023