Tegn som tyder på at mobilen blir sporet


Er du redd for at telefonen din blir sporet? Her er tegnene du bør se etter. 

© Shutterstock/Trismegist san

Etter hvert som stadig mer av livene våre lagres på mobilen, kan den samme mobilen også brukes til å spore og spionere på oss. Slik ser du om du er i faresonen.

7. august 2024 av Niklas Ernst  Komputer for alle

Mobilen har blitt et uunnværlig verktøy som byr på uendelige muligheter uansett hvor du befinner deg i verden eller livet.

Den hjelper deg med å sjekke været, kjøpe aksjer, overføre penger, spille spill, ta bilder, sjekke nyheter eller skrive et notat.

LES OGSÅ: Slik avslører du e-postsvindel

Men like mange muligheter som telefonen din gir, like mange muligheter gir den dessverre også hackere og nettkriminelle dersom de skulle fatte interesse for den.

Dagens mobiltelefon er like avansert som en datamaskin, og akkurat som en pc, kan også en smarttelefon hackes.

Hva er det verste som kan skje?

Det er ikke småting en overvåket mobiltelefon kan gi tilgang til:

Avhengig av hackerens motiver og sikkerhetstiltakene du har truffet, kan du bli utsatt for identitetstyveri, økonomisk kriminalitet, tap av personopplysninger, kontoovertakelse, distribusjon av skadelig programvare og phishing-angrep, for bare å nevne noen av de mulige konsekvensene.

LES OGSÅ: Ekspert: Du er din egen verste fiende

En hacket telefon kan også brukes av kriminelle og hackere til å spore og overvåke hva du gjør og hvor du er.

Er du bekymret for at mobiltelefonen din blir sporet eller overvåket? I så fall kan du se etter flere tegn som kan tyde på ugler i mosen.

Slik sjekker du om mobilen blir sporet

I utgangspunktet bør du være oppmerksom på om mobilen oppfører seg annerledes enn den pleier. Det kan være tegn på at det er installert fremmed programvare som kan overvåke mobilen og bevegelsene dine.

LES OGSÅ: Ny Chrome-funksjon beskytter mot nettfiske

Helt konkret bør du være oppmerksom på disse punktene:

5 tegn på at mobilen blir sporet

Uvanlig og høy batteribruk:

Hvis batteriet tømmes mye raskere enn vanlig, kan det være tegn på at skjulte programmer er aktive og overvåker aktiviteten din.

Overoppheting:

Mobilen blir unormalt varm selv ved moderat bruk. Det kan skyldes overvåkingsprogrammer som bruker mye prosessorkraft.

Økt forbruk av data:

Plutselig økning i bruken av mobildata uten at det skjer noen vesentlig endring i ditt eget bruksmønster, kan tyde på at data sendes fra mobilen til en tredjepart.

Uvanlig atferd:

Mobilen oppfører seg merkelig, for eksempel ved at den tilsynelatende umotivert starter på nytt, åpner apper uten at du ber om det eller viser merkelige varsler og sprett-opp-vinduer.

Ukjente apper eller prosesser:

Finner du apper du ikke har lastet ned, eller ser du prosesser som kjører i bakgrunnen, og som du ikke kjenner igjen? Det kan tyde på at noen overvåker enheten.

Slik avinstallerer du skadelige apper

Hvis du er bekymret for at en sporingsapp faktisk er installert på mobilen, bør du fjerne den umiddelbart. Det kan likevel være lettere sagt enn gjort, ettersom slike apper kan være skjult eller ha navn som ikke umiddelbart gir grunn til bekymring.

LES OGSÅ: Hvordan beskytte en Android-mobil mot virus

I Android kan du få en komplett liste over alle appene på mobilen, som du deretter kan få tilgang til. Det gjør du som følger:

Gå til innstillingene og trykk på Apper og varsler (eller bare Apper på noen modeller), og trykk deretter på Se alle apper, hvis du ikke kommer rett til hele listen over alle installerte apper. Trykk på den appen du vil fjerne, og velg Avinstaller. Nå fjernes appen fra mobilen.

LES OGSÅ: Slik styrer du app-tillatelser på Android og iPhone

Hvis du vil være helt sikker på at det ikke er installert skadelig programvare på mobilen, kan du velge å tilbakestille den. Det vil slette alle data, apper og innstillinger, og du kan starte på nytt med blanke ark. 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vi eldre har behov for å være digitale – men trenger kurs og veiledning

Handlingsplan for auka inkludering i eit digitalt samfunn. Tar "våre" kommuner tak i utfordringen?

Stadig flere trenger hjelp. Fra Telemarksavisa 18.03.2023