Bedre beskyttelse mot søppelpost i Gmail

 

UØNSKET E-POST: 

Søppelpost er ikke bare bortkastet tid, det er også sløsing med klodens stadig knappere ressurser. 

© Shutterstock / Tapati Rinchumrus

Er du lei av å motta haugevis med søppelpost i innboksen? Nå er det endelig lys i tunnelen! Google har nemlig aktivert en rekke nye sikkerhetstiltak mot uønsket e-post i Gmail.

9. april 2024 av Henning Dadkhah Rasmussen Komputer For Alle

Du skal ikke ha hatt en e-postadresse i mange dagene før de første uønskede meldingene dukker opp i innboksen.

Ifølge analysebyrået Statista var 45,6 prosent av verdens e-post i 2023 søppelpost. Det tilsvarer flere milliarder meldinger.

Selv om statistikken for ti år siden viste at 80 prosent av all e-post i verden var uønsket, viser de siste tallene at volumet fortsatt er enormt.

Nedgangen kan delvis skyldes at e-postleverandørene i løpet av det siste tiåret har blitt flinkere til å oppdage og fjerne søppelpost før den når brukernes innbokser.

Men det er fortsatt rom for forbedring, og derfor har Google lansert en rekke nye verktøy som skal forbedre den første grovsorteringen.

> Les også: 6 råd som sikrer deg mot svindel og spam

Avsendere må identifisere seg

Google har innført en rekke nye krav til avsendere av masseutsendelser med flere enn 5000 mottakere. Dette gjelder for eksempel avsendere av nyhetsbrev som det fra Komputer for alle, men kravene rammer særlig lyssky avsenderne av søppelpost og svindelmeldinger.

Reglene innebærer at du bare kan sende masseutsendelser til Gmail-adresser hvis du som avsender kan identifisere domenet ditt ved hjelp av standardene SPF/DKIM og DMARC.

I praksis gjør det arbeidet mye vanskeligere hvis du ikke har rent mel i posen.

Google krever også at masseutsendt e-post skal inneholde en knapp for å avslutte abonnementet med ett klikk, og at forespørsler om å bli fjernet fra mottakerlisten skal besvares innen to dager.

Hvis en e-post som sendes til mange personer, ikke oppfyller disse kravene, vil den bli stanset av Google. Den havner ikke engang i søppelpostmappen i innboksen.

Det samme gjelder hvis avsenderfeltet i en e-post etterligner Google eller noen av Googles tjenester – en metode som ofte benyttes til å lure deg inn på en falsk nettside.

> Les også: Derfor skal du aldri klikke på Avslutt i søppelpost

Bruker kunstig intelligens til å sortere

Til det krevende arbeidet det er å gjennomgå de millionene av e-poster som sendes over hele verden hver dag, benytter Google kunstig intelligens.

Ifølge selskapet selv er Gmail ved hjelp av kunstig intelligens i stand til å blokkere ufattelige 15 milliarder søppelmeldinger, forsøk på nettfiske og "gode" tilbud hver eneste dag.

Dette hindrer 99,9 prosent av den totale mengden søppelpost rettet mot Gmail-mottakere i å nå frem.

Vi må fortsatt sloss mot de siste 0,1 prosentene av søppelpost, men heldigvis havner det meste i mappen for uønsket e-post i Gmail.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vi eldre har behov for å være digitale – men trenger kurs og veiledning

Stadig flere trenger hjelp. Fra Telemarksavisa 18.03.2023

Handlingsplan for auka inkludering i eit digitalt samfunn. Tar "våre" kommuner tak i utfordringen?